Image4 kopie Image4 kopie

7x waarom lezen tijdens je vakantie een goed idee is

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Wat was de laatste keer dat jij toe bent gekomen aan dat ene boek die je stiekem al weken wil lezen? Na een lange dag werken en onze eindeloze lijstjes met alle to-do's, is er niets zo lekker en makkelijk om op de bank ploffen en je tv aan te slingeren. We kijken misschien nog net even het achtuurjournaal voor het laatste nieuws, maar dromen daarna graag weg bij een aflevering First Dates of Game of Thrones. En voor je het weet heb je er een half seizoen doorheen gejast. Klinkt bekend? We have all been there. Maar wist je dat lezen écht veel positieve effecten heeft? Dat kun jij wel gebruiken tijdens je weekendje ontspanning bij BoerenBed. Dag netflix, hallo stapel boeken!

1. Een socialmedia pauze

Het misschien lekker om op de bank te ploffen en Netflix aan te zetten of te scrollen op TikTok, maar probeer daarna nog maar eens in slaap te komen. Het beeldscherm straalt een bepaald blauw licht uit, waardoor je biologische klok in de war raakt. Je lichaam maakt daardoor geen melatonine aan en begint daar pas mee als je in bed ligt. Dan kan het dus wel even duren voordat je de slaap kunt vatten. Gelukkig is het in de Tenthuisjes donker genoeg en kun je je telefoon inruilen voor een goed boek. De gouden combinatie voor een diepe slaap! 😴

2. Ik ga op vakantie en neem mee..

Het vakantie en ineens grijpen we allemaal wél massaal naar een boek. Gemiddeld nemen we zelfs twee boeken mee. Hoe dat komt? Dat is simpel te verklaren. Uit onderzoek blijkt dat het lezen van boeken samenhangt met de tijdsdruk die we ervaren in het dagelijks leven. En dus is de vakantie het uitgelezen moment om eindelijk eens die boekenlijst te laten slinken.

3. A book a day keeps the docter away

Lezen is hartstikke gezond! Dat wist je misschien al wel. Het verslinden van een boek zorgt dat je bloeddruk verlaagt en je stresslevel daalt. Al na zes minuten lezen, verlaagt het je stresslevel met 60%. Precies wat je wil als je op onze loungestoelen bent neergestreken. Daarnaast train je ook nog eens je geheugen! Het verbetert je geheugen, je concentratievermogen en het analytisch denkvermogen. En alsof dat niet genoeg is: het maakt nieuwe verbindingen in je brein, waardoor er nog meer hersencellen met elkaar kunnen communiceren.

4. Ontspan met romantische verhalen

Het mag duidelijk zijn. We moeten lezen. Maar er zit ook nog verschil in wat je leest. En wat blijkt? Bij een romantisch boek ontspant men het meest. Dat betekent overigens niet dat je we de thrillers en leerzame boeken nu links moeten laten liggen op vakantie. Ook daarbij ontspan je, maar bij romantische verhalen blijk je het snelste helemaal uit je hoofd te komen.

5. Na je vakantie verder lezen

Ben je na je vakantie helemaal in de zevende hemel van alle boeken die je hebt gelezen, en spreek je daarom voor de zoveelste keer met jezelf af om nu écht meer te blijven lezen? En dan dus niet alleen tijdens vakanties? Dan hebben we nog drie tips voor je. Kies allereerst voor een vaste prik waarop je je boek erbij pakt. Op die manier wordt het routine en ga je er nog naar uitkijken ook. Wees daarnaast niet te streng voor jezelf en dwing jezelf geen boek per week te lezen. Elke dag een paar bladzijden is ook goed. En tot slot: vind je een boek niet leuk, of kun je er écht niet inkomen? Leg het dan weg. Lezen moet geen straf worden. En als je het tóch nog een keer wilt proberen, dan heb je daar altijd die vakantie bij BoerenBed nog voor.

Waar wacht je nog op? Kom maar door met die vakantie, dan kun je eindelijk de boeken in duiken. Wedden dat jij ontspannen weer terug komt? Als de boeken daar niet voor zorgen, dan onze kleinschalige locaties in de natuur wel ;-)

Ik wil komen ontspannen met een goed boek