Boerenbed 9894 Mariahout 3

Pietje Alpaca precies, in de ochtend

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Heb je dát al wel eens eerder gehoord? De geboorte zo timen dat 'ie plaatsvindt in de ochtend. Niet omdat je dan gewoon lekker kan uitslapen, nee, het heeft een speciale functie.

Alpaca’s. Het blijven grappige dieren. Maar naast dat ze om te lachen zijn, is er ook van alles interessants over te leren. Op een aantal van onze boerderijen vind je deze grappige beesten. Maar de allermeeste - op dit moment 27! - vind je toch wel bij Mariahout in de hei. Lilian en Jos vertellen je alvast een leuk weetje.

Want, zoals we al schreven, heeft de alpaca wel een heel specifieke voorkeur voor de tijd van de geboorte van haar baby alpaca - die bij alpaca’s cria wordt genoemd. Na een zwangerschap van ongeveer elf en een halve maand vindt de geboorte namelijk meestal in de ochtend of begin van de middag plaats. Om specifieker te zijn; tussen 10 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags.

Bijzonder, zul je misschien denken. Maar er is een belangrijke reden. Alpaca’s komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte, waar het ’s nachts vaak vriest. De dieren hebben een korte tong en kunnen de cria - het alpaca veulentje, dus - niet drooglikken. Om ervoor te zorgen dat de cria wél goed opdroogt voordat het nacht wordt, is het dus van (levens)belang dat de geboorte redelijk vroeg op de dag plaatsvindt, zodat de zon een handje kan helpen.

Interessant hè? Weer wat geleerd. Kom je langs bij één van onze alpaca boerderijen, dan ontdek je nog véél meer van dit soort weetjes. Tot snel!

Boerderijen met een alpaca