DSC 3746 kopie DSC 3746

Dé reden waarom we graag naar dierenfilmpjes kijken

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Betrap je jezelf ook wel eens dat je uren ligt te scrollen op social media en te kijken naar schattige dierenfilmpjes? Een kat die de welbekende 'crabwalk' doet, een geit die lijkt te gillen als een mens of de koeien die dansen in de wei wanneer ze weer voor het eerst naar buiten mogen. We kunnen er niet omheen: dierenfilmpjes zijn een absolute hit. Maar waarom zijn we toch zo gek op deze video's?

1. Wat een grap!

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Utrecht zijn er een aantal redenen waarom we graag naar dierenfilmpjes kijken. Allereerst zorgen deze filmpjes voor ontspanning en een positieve stemming. Het maakt ons aan het lachen en lachen is gezond. YouTube staat er vol mee en sommige iconische filmpjes zijn miljoenen keren bekeken. Wie kent de bekende sneezing baby panda niet? Door te lachen komt het gelukshormonen endorfine en serotonine vrij. Dit verhoogt je geluksgevoel, vermindert stress en geeft je zelfvertrouwen. Geen wonder dat je blijft scrollen! Zelfs dieren blijken gek te zijn op lachen. Zo blijken zeker 65 diersoorten te kunnen lachen, zoals koeien, vogels en apen.

2. Alsof je in de spiegel kijkt

Mensen kennen graag menselijke eigenschappen toe aan dieren. Betrap je jezelf wel eens op een gesprek met je kat of ben je er van overtuigd dat een hond zich schaamt wanneer hij iets heeft gedaan wat niet mag? Geen zorgen. Dit is volgekomen normaal en heet antropomorfisme - een hele mond vol! We zoeken graag herkenbaarheid in dingen, want dit geeft een gevoel van identificatie. Juist dát maakt een filmpje zo leuk om naar te kijken.

3. Je dagelijkse shotje geluk

Door naar dieren te kijken, ervaren we minder stress en voelen we ons gelukkiger en meer ontspannen. Maar dat is niet alles! Dierenfilmpjes hebben nog meer voordelen voor onze gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat het kijken naar schattige dierenfilmpjes kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van onze concentratie. Bovendien kan het ook onze productiviteit op het werk verhogen. Goed excuus om elke dag even je TikTok te openen tijdens het werk 😉

Uit onderzoek van de Universiteit van Leeds blijkt dat het kijken naar beelden van schattige dieren kan zorgen voor een verlaging van onze bloeddruk en een verbetering van onze hartfunctie. Bij alle proefpersonen daalde de bloeddruk en was er minder cortisol (stresshormoon) te vinden in hun bloed. Je hoeft dus niet eens naar een grappig filmpje te kijken. Een schattig filmpje van kleine kittens is al voldoende om je een stuk gelukkiger te voelen.

Terug in de tijd

Maar waarom hebben we eigenlijk zo'n connectie met dieren? Volgens onderzoekers hebben we een aangeboren drang om voor dieren te zorgen en ze te beschermen. Het kijken naar dierenfilmpjes speelt in op deze drang en geeft ons een gevoel van voldoening en verbinding.

Alleen het kijken naar dieren, geeft al talloze voordelen. Zo simpel kan het eigenlijk zijn. Gelukkig kan je tijdens je weekendje weg op één van onze boerderijen non-stop kijken naar alle schattige dieren. Zéker tijdens de lenteperiode wanneer de boerderijen veranderen in kraamkamers met de allerschattigste kleine energiebommetjes. Goed voor uren kijkplezier én je humeur dus. Tot snel!