Kruiden Kruiden

Een revolutionaire manier van koken

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

De Nederlandse natuur is een culinaire schatkist. Vooral in het voorjaar en de zomer, wanneer alles groeit en bloeit. Het perfecte seizoen om inspiratie en ingrediënten uit de natuur te halen. Een hoog geitenwollensokkengehalte? Helemaal niet: wildplukken is hot. De sterrenchefs staan in de rij voor eetbare bloemen en kruiden. Pure smaken die je nog niet eerder hebt geproefd én ze zitten ook nog eens bomvol vitamines.

Botanische gastronomie

We zijn gek op goed en lekker eten. Met liefde voor de natuur. Wij nemen je graag daarom graag mee in deze wonderlijke wereld, met een beetje hulp van wildpluk-expert Tim. We hebben een aantal recepten voor je verzameld, waarvan we er vandaag één met je gaan delen. Zo kan jij thuis ook genieten van een stukje botanische gastronomie.

Heb je wel eens gekeken op een gemiddeld potje pesto uit de supermarkt? Dit lijkt verre op de welbekende ingrediënten van een échte pesto. Vol met onnodige toegevoegde e-nummers en suiker. Niks puur natuur aan. Daarom willen wij een heerlijk pesto-recept met jou delen, gemaakt van harig knopkruid. Een berucht onkruid dat groeit in de weilanden. Oorspronkelijk komt het uit Mexico, maar vanuit de botanische tuinen uit Parijs en Londen heeft het zich over de héle wereld verspreidt. En nu kan jij het gebruiken als spinazie of als toevoeging in de soep pesto.

Ingrediënten om te gaan plukken:

  • 1 flinke bos harig knopkruid

Je kan dit plantje vinden op veel plekken: weilanden, langs de stoep of misschien zelf wel bij jou in de tuin. Het plantje bloeit van juni tot in de herfst. Kleine tip: gebruik de wildplukwijzer of waarneming.nl om te checken of deze bij jou in de buurt groeit. Nu vraag jij je ongetwijfeld af hoe dat eruit ziet, nou zo:

Ingrediënten om te kopen:

  • 1 flinke bos harig knopkruid
  • 75 gram zonnebloempitten
  • 1 teen knoflook
  • ½ kopje olijfolie
  • 2 flinke eetlepels edelgistvlokken (of parmezaanse kaas)
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout


Bereidingswijze:

1. Pluk het harige knopkruid van de takjes. Spoel deze af onder de koude kraan en snijd deze vervolgens fijn.

2. Pel de knoflook en snijd de knoflook in stukjes

3. Doe het harige knopkruid, knoflook, peper en zout en zonnebloempitten samen met een flinke scheut olijfolie in de vijzel en vijzel dit tot een groene pasta (of mix dit met de staafmixer)

4. Voeg, al roerend, de rest van de olijfolie en de edelgistvlokken (of de parmezaanse kaas) toe.

5. Bak een heerlijke boerenbrood af en je bent klaar om te genieten van je verse wilde pesto. Je kan de pesto ongeveer 2 weken bewaren in je koelkast.

Next level koken

Nieuwsgierig geworden? Ga mee op pad en laat je verwonderen over de wilde moestuin van Nederland. Welke planten groeien er in het seizoen en hoe smaken ze? Tim kan je dit leren en laat je boven het kampvuur je zelf gesprokkelde ingrediënten omtoveren tot de heerlijkste gerechten, net zoals de sterrenchefs doen. Dat is pas echt next level koken. Dus net zo enthousiast geworden als ons? Met Tim als gids kun jij straks zelf ook op jacht gaan naar eetbare planten uit de natuur én ook nog eens de lekkerste gerechten bereiden.

Boek nu je verblijf tijdens 15 en 16 of 22 en 23 oktober. De workshop is geheel inclusief bij je weekendje BoerenBed!

Ik wil leren koken als een sterrenchef