Ooievaar broedt op nest Ooievaar broedt op nest

Leggen alle vogels in mei een ei?

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

In mei leggen alle vogels een ei - een bekend gezegde die je elk jaar weer hoort. Máár heb je je wel afgevraagd of dit echt waar is? Leggen alle vogels écht hun eieren alleen in mei, of is dit gewoon een broodje aap verhaal? Met miljoenen vogels in Nederland, zou het een behoorlijke chaos worden! Overal waar je kijkt, zou je eieren vinden - in elke struik van je tuin, op het dak van je auto, het balkon van je buren en overal op het fietspad. Het is alsof je bananen moet ontwijken in Mario Kart, alleen dan in het echt met een fiets en eieren en zonder power-ups. Daar wordt niemand blij van. Het is natuurlijk ook niet zo dat alle vogels in Nederland een vergadering hebben gehouden en alle agenda's naast elkaar hebben gelegd om het samen af te stemmen.

Eieren in nest

Een kijkje in de agenda van de vogels

In Nederland bestaan er namelijk zo'n 200 verschillende vogelsoorten die het hele jaar door of alleen in bepaalde seizoenen komen broeden. De meeste vogels die in de lente naar Nederland trekken om te broeden, leggen hun eieren in mei. Dit geldt bijvoorbeeld voor de koolmees, pimpelmees, merel en de huismus. Maar doordat het steeds vroeger in het jaar warmer is, gebeurt het ook steeds vroeger in het jaar.

Zo zijn er vogels die al in april beginnen met broeden, zoals de grutto en de tureluur die je bijvoorbeeld bij Hoeve Waterschap kunt spotten. De weilanden en boerderijen zijn goede broedplekken voor vogels, want hier kunnen ze zich makkelijk voeden met de zaden, insecten en kleine dieren die daar te vinden zijn. Maar ook de schuren en stallen zijn niet veilig, want dit is de favoriete broedplek van de boerenzwaluw en de huismus.

Gekke vogels op bezoek

Maar er zijn ook vogels die later in het jaar eieren leggen, bijvoorbeeld de ooievaar en de houtduif. Zij beginnen vaak pas in juni met broeden. Er zijn ook vogels die helemaal niet broeden in Nederland, zoals de flamingo en de pelikaan. Ja, deze kun je écht spotten in de waterrijke gebieden van Nederland, bijvoorbeeld in Zeeland in het Grevelingenmeer. Zij komen wel naar Nederland om te rusten of te overwinteren, maar gaan ergens anders broeden. Grappig hè?

Kleine grutto's geboren in het weiland

Waar komt het gezegde dan vandaan?

Het spreekwoord of gezegde "in mei leggen alle vogels een ei" is waarschijnlijk ontstaan omdat in de maand mei veel vogelsoorten beginnen met broeden en het leggen van eieren. In deze periode van het jaar zijn de omstandigheden voor vogels vaak gunstig: het weer is warmer en er is meer voedsel beschikbaar, waardoor vogels beter in staat zijn om hun jongen groot te brengen. Toch wordt het spreekwoord nog vaak gebruikt, omdat het aangeeft dat de lente een belangrijke periode is voor vogels en hun voortplanting.

Dus nee, het is duidelijk dat niet alle vogels in mei een ei leggen. En er valt nog zó veel meer te vertellen over broedvogels. We hebben meerdere boerderijen waar jij vogels kan komen spotten. Gewoon vanuit je tenthuisje. Geïnteresseerd? Onze boeren vertellen jullie graag meer over welke vogels je kunt spotten op hun boerderij! Oh, en vergeet niet je verrekijker mee te nemen 😉.