120 A8838 cropped 120 A8838 cropped

Kraak het ei: zo herken je of er een kuiken op komst is

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Met Pasen eet heel Nederland zo'n 35 miljoen eieren (wow!). Dat is ongeveer 2 eitjes per persoon en ál deze eitjes komen uit Nederland. Maar hoe weet de boer nou of er een bevrucht eitje tussen zit? Met zo'n 35 miljoen eieren voor één weekend, zijn dat behoorlijk wat eieren die gecontroleerd moeten worden. Maar gelukkig zit er in het eitje dat jij thuis opeet natuurlijk geen kuikentje.

Hoe maakt de kip een ei?

Laten we beginnen bij het begin. Een kip kan vanaf 17 tot 20 weken oud haar eerste eitje leggen en kan daarbij wel 300 eieren per jaar leggen. Dat zijn behoorlijk wat eieren, máár niet elk ei is bevrucht. In 25 uur maakt de kip één ei en daarvoor heeft een kip niet per se een haan nodig. Maar de haan is wél nodig om baby's te laten groeien in een ei. Op de meeste kippenboerderijen vindt je dus ook geen haan, zo loop je nooit het risico op een onverwachte verrassing in je ei. Maar als er dus wel een haan rondloopt, hoe weet de boer of er een kuiken in een ei zit? Want als de boer elk eitje moet opbreken, blijft er geen ei meer over om op te eten. En dat kan natuurlijk niet.

Eispectie: bevrucht of niet

Één van de manieren waarop boeren dat kunnen doen, is door een methode te gebruiken die 'candling' of 'ei schouwen' wordt genoemd. Dit is het oudste en bekendste trucje van de boerderij. Hoe werkt dat? Nou, dat is heel eenvoudig: dit is eigenlijk gewoon het bekijken van het ei door er licht doorheen te schijnen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Er zijn speciale apparaten voor, maar je kunt ook met de zaklamp tegen de stompe kant van het eitje schijnen. Je kunt het beste kijken wanneer je in een donkere ruimte staat.

Als er een kuiken in het ei zit, zal de boer een web van bloedvaten en aderen zien vanuit een kleine witte vlek genaamd het kiemvlekje. Dit is waar het kippenembryo zich bevindt. Iedere dag kijken hoeft niet, want in de eerste paar dagen is het eitje niet goed ontwikkeld. De eieren moeten daarom op de juiste temperatuur worden bewaard en pas op dag 7 worden gecheckt. Twijfel je? Dan kun je op dag 14 weer checken om er écht zeker van te zijn. Zit er geen kuiken in? Dan zullen ze alleen een geelachtige dooier en een helderwit eiwit zien.

Broedplaatsgeheimen

Nu weet je dus hoe een boer kan zien of er een kuiken in een ei zit door middel van candling. Maar er zijn nog een paar andere dingen waar een boer naar moet kijken om er zeker van te zijn dat het ei gezond is en klaar om uit te komen. Ten eerste moet de schaal van het ei stevig en sterk zijn. Als het ei gebarsten is, kan het ei niet uitkomen en zal het kuiken sterven. Ten tweede moet het ei groot genoeg zijn. Een te klein ei zal waarschijnlijk geen gezond kuiken opleveren, terwijl een te groot ei moeilijk uit te komen kan zijn. Tot slot moet het ei ook op de juiste manier worden bewaard. Als het ei te warm of te koud wordt bewaard, kan het bederven en zal er geen kuiken uitkomen. Zo gemakkelijk is het dus niet om een ei te laten uitkomen.

Dus nu weet je hoe een boer kan zien of er een kuiken in een ei zit. Best cool, toch? Op al onze boerderijen vindt je kippen en kun je elke dag gratis eitjes rapen. Wil je het nu zelf eens testen? Het enige wat je nodig hebt, is een wc-rol en een zaklamp (én natuurlijk een eitje). Hou de wc-rol tegen de puntige kant van het ei. Vervolgens hou je de zaklamp tegen de stompe kant en zó kun je door de wc-rol een kijkje nemen. Zie jij adertjes lopen of misschien zelfs een teken van leven?

Wil je het zelf komen testen? Kom dan langs op één van onze boerderijen. Raap een eitje en ontdek het zelf.

Ik kom verse eitjes rapen