Paard meisje dwingeloo Paard meisje dwingeloo

Is het paard van Sinterklaas undercover bij BoerenBed?

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Slapeloze nachten, je kind die de hele dag staat te stuiteren en wortels die worden ingeslagen voor het paard van Sinterklaas. Morgen is het dan eindelijk zo ver: pakjesavond is aangebroken. Ozosnel, het paard van Sinterklaas en Sinterklaas himself hebben een drukke dag voor de boeg. Wanneer de avond valt, worden alle jutte zakken afgeleverd en er verschijnen veel blije gezichtjes door heel het land. Het typische beeld van Sinterklaas met zijn witte schimmel is alweer enkele weken in het land. Ozosnel is sinds enkele jaren het nieuwe hulpje van Sinterklaas en lijkt verdacht veel op het witte paard bij Hoeve Brugge. Maar wist jij dat het paard van Sinterklaas niet wit geboren wordt?

Een lichtpuntje in het donker

Als je stiekem hebt meegekeken met het Sinterklaasjournaal weet je dat Ozosnel eigenlijk een donker paard is. Een wit paard is namelijk wel erg handig wanneer je in het donker pakketjes moet afleveren. Zo kan je je paard altijd terugvinden zonder licht op de daken. Paarden worden vrijwel nooit wit geboren. Dit is omdat in het wild een wit paard natuurlijk extra opvalt. Dat is niet zo handig als je een veulentje bent, want zo kunnen roofdieren je gemakkelijk vinden. Hier heeft de natuur iets op bedacht: alle veulentjes worden bruin of zelfs zwart geboren en verkleuren langzaam over naar wit. Soms gaat dit heel snel en soms doen ze er hun hele leven over.

Het verschil tussen schimmels en witte paarden

Een paard dat écht wit is, is heel zeldzaam. Noem het de unicorn onder de paarden. Witte paarden worden geboren met een roze huid en een witte vacht. Zélfs de hoeven zijn wit en ze hebben een roze neusje. Maar zoals we al zeiden, steekt de natuur een stokje voor witte paarden die anders een makkelijk doelwit worden voor roofdieren. De meeste witte paarden die wij kennen zijn schimmels, net zoals het paard van Sinterklaas. Deze worden geboren met een donkere huidskleur en worden binnen enkele jaren langzaam wit. Het verschil zit hem dus niet in de vacht, want een schimmel kan ook spierwit worden. Maar het ligt juist aan de huidskleur.

De trouwe viervoeter blijft ieder jaar aan wal, omdat paarden niet goed tegen de golven kunnen. Mee naar Spanje wordt dan lastig. Wat denk jij: zou het paard van Sinterklaas stiekem verblijven bij Hoeve Brugge wanneer Sinterklaas weer terug gaat? Het ligt immers op de route.

Op Hoeve Brugge verblijft ze onder de schuilnaam 'Sandra'. Wil je haar bezoeken en nog meer leren over paarden? Boek dan een verblijf op boerderij Hoeve Brugge of op één van de andere boerderijen met paarden.

Meer leren over paarden op de boerderij