OK1 2861 OK1 2861

De kraamkamer van moeder natuur

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Na een vermoeiende tocht van duizenden kilometers keren de weidevogels terug uit het verre zuiden. Terug van weggeweest. De weidevogels voelen zich écht thuis op het boer'nland - net als wij! De weilanden van onze boerderijen zijn dé kraamkamers voor de weidevogels. Zie hoe kieviten zich uitsloven om elkaar te versieren en hoe de grutto’s beginnen met broeden.

Zo heb je vanuit de tenthuisjes een prachtig uitzicht over de weilanden en het achterliggende water bij de boerderijen. Het waterpeil ligt hoger. Hierdoor brengen de weidevogels graag een bezoekje aan deze boerderij, nét als hun gasten. Dus pak een stoel, zet deze voor je tenthuisje en kom ongestoord gluren naar alle weidevogels met deze onderstaande tips.

Vroege vogels

De beste maanden om de vogels te spotten is tijdens het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juli). Grote kans dat je aankomende ouders ziet ruziën over het beste plekje voor hun nestje. Ze stelen stiekem takjes bij de buren en dobjen zich suf (= rondjes draaien met de borst om een nestkommetje te maken). Misschien zie je zélfs een kievit de rovers weglokken bij het nest door te faken dat ze een gebroken vleugel hebben, als een soort makkelijke prooi. Vergeet National Geographic. BoerenBed is the place to be!

Oke, dus je blijft slapen bij de boer op één van onze boerderijen. Check. Wat is dan de beste tijd om vogels te zien? Vroege vogels zullen het meeste geluk hebben. Ben je geen ochtendmens? Probeer het dan rond zonsondergang nog een keer, misschien heb je dán wel geluk.

Zoek naar de hotspots

Kijk naar de favoriete plekken van de vogels. Veel soorten als de grutto en tureluur gebruiken paaltjes en hekwerken als uitkijkpunt. Zo kunnen ze hun buren waarschuwen bij gevaar. Geen paaltjes in de buurt? Huur dan een elektrisch sloepje bij Hoeve Waterschap of kom met je eigen bootje bij Meskenwier. Reken maar dat jij weidevogels gaat zien als je een rondje gaat varen!

Een snackbar vol insecten

Het moment dat de regenbui stopt en het zonnetje doorbreekt, behoort ook tot het beste moment om vogels te zien. Regenwormen komen naar de oppervlakte en andere insecten verlaten hun schuilplaats. Een kruipend buffet dus.

De piepkleine kuikens eten meer dan 10.000 insecten per dag! Daarom legt Hoeve Waterschap bloemenstroken aangelegd om de insecten te lokken. Maar ook de koeien dragen hun steentje bij. Door gewoon rond te lopen komen de regenwormen omhoog en hun mest is een feest voor insecten. Een échte snackbar voor de kuikens dus.

Herken de lokroep

Bij een boerderijvakantie ben je verzekerd van de rust van het platteland. Dus zie je de vogel niet? Dan hoor je hem waarschijnlijk wel! En om het je nóg makkelijker te maken: de weidevogels roepen hun eigen naam. De kleine narcistjes. De roep van een grutto herken je als een luid en helder 'gruttooo, gruttooo'. Ook de tureluur herken je makkelijk aan zijn geluid, namelijk ‘tjululuu’. Dus spits je oren - hoeveel herken jij er bij naam?

Er valt nog zó veel meer te vertellen over weidevogels. We hebben meerdere boerderijen waar jij de vogels kan komen spotten. Gewoon vanuit je tenthuisje. Geïnteresseerd? Onze boeren vertellen jullie graag meer! Oh, en vergeet niet je verrekijker mee te nemen 😉.

Ik wil de kievit spotten!