Web DSC 0110 F89023 DA F8 C3 45 E9 B6 E5 F39330 F055 F8

Een wortel voor het paard

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Nu het weer bijna 5 december is, is de kans groot dat je op zoek bent naar een lekkere snack voor het paard van Sinterklaas. Hij is zo hard aan het werk, dus goed eten heeft 'ie wel nodig! Traditioneel worden vaak wortels in de schoen gestopt. Is dat wel gezond, en waar moet je op letten?

Wortel en water

Een wortel bestaat voor een groot deel uit water - gelukkig maar, want dan wordt het paard niet dik. Maar dat betekent ook dat er niet veel voedingsstoffen in zitten. Dus hoewel ze het vaak erg lekker vinden, is het meer een tussendoortje dan een gezonde maaltijd.

De lekkerste wortel

Er is een aantal dingen waar je op moet letten als je een wortel aan het paard geeft.

1. Zorg dat de wortels schoon zijn

Zorg dat je de wortel goed schoonmaakt voordat je 'm aan het paard geeft. Je kunt zand en aarde er vanaf spoelen of borstelen.

2. Zorg dat de wortels vers zijn

Ja, deze is best wel logisch maar wel belangrijk! Beschimmelde wortels kunnen zorgen voor diarree of andere klachten bij het paard. Dus zorg dat de wortel vers is.

3. Geef hele wortels

Geef altijd een hele wortel en nooit stukjes of schijfjes. Kleine stukjes kunnen namelijk stopping van de slokdarm veroorzaken. Een paard heeft heel sterke tanden, dus een hele wortel kauwt die makkelijk op.

4. Pluk het groen (loof) van de wortel af

Het loof van de wortel (de groene 'takjes' aan de bovenkant) kunnen middelen bevatten die minder goed zijn voor dieren. Het beste kun je deze er dus afsnijden of -plukken voordat je het paard voert.

Goede voeding

Omdat een wortel te weinig vezels en voedingswaarde bevat, is het geen vervanger van goede voeding. Maar lekker, dat vinden ze het wel. Dus als je het ons vraagt.. zouden we er maar snel één in je schoen stoppen!

Wist je dat een paard in de natuur wel 14 tot 16 uren per dag bezig is met eten? En dan de voeding per seizoen en paard verschilt? Op de boerderij leer je alle ins en outs over vele dieren, waaronder paarden.

Boerderijen met paarden en pony's

Dit is BoerenBed

Check Échte gezelligheid
Check Rust en ruimte
Check Altijd een privédouche
Check Even offline: geen elektriciteit en wifi