Pumpkin Pumpkin

Pompoen zit in het seizoen

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Waar denk jij aan als we zeggen: herfst? Juist ja: pompoenen! De herfstvakantie staat voor de deur en na maanden lekker in de zon hebben kunnen luieren, is nu het pompoenenseizoen aangebroken. Niet alleen ontzettend leuk om uit te hollen voor Halloween, maar ook erg lekker in de koude en gure dagen. Aan het begin van het seizoen hebben we op Hoeve de Betuwe en Hoeve de Pippert in de Betuwe pompoenen gezaaid, samen met onze gasten. En nu is het tijd om ze te gaan oogsten. Hieronder vind je een recept om een fluweelzachte pompoensoep te maken. Ideaal voor tijdens de herfstdagen én eenvoudig te maken in je tenthuisje.

Boodschappenlijstje voor 4 personen:

  • 1 flespompoen of Hokkaido pompoen
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 knoflookteentjes
  • Klein stuk gember
  • 1 winterpeen
  • 1 rode, zoete appel
  • 1 perssinaasappel
  • Crème fraîche om het af te toppen
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om in te bakken

Pompoen in het seizoen

  1. Maak de pompoen schoon en snijd hem doormidden. Verwijder alle zaden en draden. Gedaan? Dan kan je de pompoen in kleine blokjes snijden van ongeveer 2 cm. De schil kan je gewoon laten zitten. Snijd ook de uien, knoflook, appel en winterpeen fijn. De gember kan je in de grootte van 2 dobbelstenen snijden.
  2. Verhit een beetje olie in een grote soeppan. Fruit eerst de sjalotjes, knoflook en gember op lage temperatuur. Voeg vervolgens hierbij de pompoen en winterpeen toe en bak 5 minuten. Vergeet niet regelmatig te roeren! Voeg als laatste de appel, een bouillonblokje en water toe. Pers de sinaasappel uit en voeg deze toe. Breng nu het geheel aan de kook en laat de soep afgedekt 20 minuten zachtjes koken.
  3. Maak met de pureestamper alles fijn (of je gebruikt een klein beetje de magie van een staafmixer bij de boerin ;). Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over diepe borden of kommen en schep een klein beetje crème fraîche in elke portie.

Tip: voeg naar smaak een beetje cayennepeper of oosterse kruiden zoals komijn en kurkuma toe. Je kan hem natuurlijk ook aftoppen met een beetje chorizo, pompoenpitten of spekjes.

Heb je een klein beetje opgelet in onze blog van vorige week? Zo niet, geeft niet ;-). Hier lees je de vorige blog over seizoensgebonden en lokaal eten. Wil je nou liever leren en proeven op de boerderij in plaats van lezen? Kom dan langs op onze boerderijen: zij leren je graag hun favoriete boerenrecept met lokale producten.

Ik wil échte boerenproducten proeven