Schapen a d Kantsterweg06 Schapen a d Kantsterweg06

Pas op: stelende schapen!

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Heb jij het wel eens eerder gehoord - een zwanger schaap met kleptomanie? Hormonen kunnen gekke dingen doen met een schaap. Want ja, wees eerlijk. Als jij die kleine bolletjes ziet met hun schattige roze neusje, grote oren en een vacht dat lijkt op een zacht wolkje, dan wil jij deze toch ook graag meenemen? Met hun extreem hoge knuffelgehalte zijn lammetjes de absolute favoriet van veel kinderen (én volwassenen). Goed nieuws dus voor boerderij de Zeekraal. Hier begint vanaf eind januari de kudde van Gerben weer te groeien. Hij vertelt ons graag meer over deze drukke periode én waarom hij stiekem wel eens moet gniffelen om zijn schapen.

geboorte lammetje zeekraal

Het stro wordt opgeschut en de warmtelampen beginnen te branden. Vanaf eind januari is het dan zo ver, de eerste lammetjes kunnen geboren worden. Oh, en vergeet zeker je voorraad koffie niet! Want het worden dagen met weinig slaap en doorwaakte nachten - maar dat is het allemaal waard. Inmiddels is de piek van de babyboom van het jaar achter de rug. Maar de bevallingen gaan nog wel even door. Soms krijgt de Zeekraal wel 400 lammetjes in 1 jaar!

Lammetjes stelen bij de buurvrouw

Hoe weet je dat een schaap gaat bevallen? "Dit is niet te missen" begint Gerben te vertellen. "Ze wordt onrustig - ze gaat rondjes lopen en krabt met haar poten over de grond". Sommige schapen gaan zelfs nog een stapje verder. Zij draaien hun pootje niet om voor een kidnapping bij de buurvrouw. Zo schaamteloos als ze zijn, stelen ze andermans lammetjes zélfs op klaarlichte dag.

“We dachten dat een schaap bevallen was en we hebben haar apart gezet met ‘haar’ lammetjes”, verteld Gerben. “Tot we op een gegeven moment terugkwamen en er nóg 3 extra lammetjes bij zaten”. Drukke bedoeling dus voor de kersverse mama. Gelukkig herkenden de lammetjes hun moeder al snel door haar troosteloze gemekker. Dus ze waren snel weer herenigd."

Lammetjes Zeekraal

Gevulde buiken en 'zwarte' schapen

Vaak bevallen de schapen van een één- of tweeling. Wanneer het schaap van een drie- of zelfs een vijfling bevalt moeten de lammetjes worden gevoed met de fles of krijgen ze een pleegmoeder. De moeder kan namelijk niet altijd voldoende melk geven met zoveel lammetjes. Daarom is biest (= de eerste moedermelk) heilig bij de Zeekraal. Gerben heeft daarom áltijd een voorraad in de vriezer liggen.

Veel tijd om bij te komen van de geboorte heeft een lammetje niet. "Het is erg namelijk belangrijk dat ze hun buikjes vullen met biest, het liefst zo snel - en zo veel mogelijk" antwoordt Gerben. Gebeurt dat niet? Dan schopt de moeder haar lammetje. Dat is niet omdat het lammetje het zwarte schaap is van de familie. Integendeel. "Het is júíst met de beste bedoelingen." zegt Gerben. "Dit oerinstinct zorgt ervoor dat het lammetje gaat staan en de biest drinkt". Zo kan het lammetje aansterken en snel met zijn mama door de wei huppelen.

De lammetjes staan tot eind mei binnen. Dus wil je graag een lammetje zien en aaien óf misschien wel een schaap op heterdaad betrappen? Kom dan zeker op boerderijvakantie in april of mei!

Ik wil de lammetjes bezoeken!