Boerenbed 0927 1 Boerenbed 0911

Er is weer een kalfje geboren

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Heel veel dieren

Op de boerderij leef je op het ritme van het platteland. Geen verplichtingen, je ziet wel wat de dag brengt. En dat maakt elk bezoek ook zo anders en uniek! Het leven op het platteland zit vol verassingen, zoals de geboorte van een nieuw kalfje. Met een beetje geluk maak jij dat tijdens een BoerenBed verblijf ook mee.

Als boer en boerin op een melkveehouderij maak je het vaak mee, en tóch blijf het elke keer weer bijzonder. We vroegen boerin Thea hoe dat nou precies gaat.

Van een uur tot een dag

De meeste koeien krijgen één keer per jaar een kalfje, net als in de natuur. "Zodra het moment dichterbij komt merk je dit al aan de koe", zegt Thea. "En dat is fijn, want dan kunnen we de koe in de gaten houden én onze gasten op tijd informeren." Of het dan snel gaat? Dat is maar de vraag. "Het kan dan binnen een uur gebeurd zijn, maar er kan ook nog wel een hele dag voorbij gaan. We hebben wel eens gasten gehad die een halve dag in het gras lagen om de geboorte niet te missen!"

Elke keer anders

Ondanks dat er geregeld kalfjes geboren worden, is elke bevalling anders en dat maakt het ook voor de boer en boerin toch steeds een beetje spannend. "Je weet nooit wat je kunt verwachten", zegt Wouter. "Als het te lang duurt, of we het gevoel hebben dat de koe zich oncomfortabel voelt, dan onderzoeken we of alles wel goed zit. We temperaturen de koe en voelen of het kalfje goed ligt."

En hoe ze dat voelen? De boer of boerin gaat dan met de hand ín de koe om te controleren hoe het kalfje erbij ligt. Écht vakwerk, dus. "Als het kalfje niet goed ligt, kunnen we in veel gevallen gelukkig wat betekenen", zegt Thea. "Slechts bij ongeveer 1 op de 100 geboortes komt er een dierenarts bij kijken."

Hoera! Daar is 'ie dan

Direct na de geboorte begin de koe direct met het aflikken van het kalf. En na ongeveer 20 minuten (!) zal het kalfje al proberen om te staan. "Dat blijft een leuk gezicht", zegt Thea. "Zowel de geboorte als het moment waarop het kalfje voor het eerst gaat staan blijven bijzondere momenten. Niet alleen voor onze gasten, maar ook elke keer weer voor ons." En of de kalfjes een naam krijgen? "Jazeker", zegt Thea. "We geven elk kalfje een naam. En onze gasten mogen daar bij helpen!"

Zelf eens meemaken?
Een geboorte plannen? Dat kunnen we natuurlijk niet. Maar als je naar één van onze melkveehouderijen komt en een beetje geluk hebt, dan maak je het zelf misschien ook wel mee! Soms haalt de boer je middenin de nacht nog op uit je warme Tenthuisje. Spannend hè?

Bekijk onze melkveehouderijen