Boerenbed 9931 Boerenbed 9931

Melktekort door te weinig neerslag?

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Je hebt het misschien wel meegekregen afgelopen week; lege schappen melk zogezegd door de droogte. En dat zorgde voor veel commentaar. Want ís dat wel zo? En hoe zit het precies?

De afgelopen jaren was het ook erg droog in Nederland, maar hierdoor hebben de schappen gelukkig nog nooit leeg hoeven staan. Denk maar aan 2020 – het jaar van de warmterecords. Drie jaren op rij was het warm en droog. Nog nooit hebben de boeren geen melk kunnen leveren. Maar dat betekent níét dat de warme droge dagen geen gevolgen hebben voor de boeren en de melkproductie. Onze boeren leggen het je graag uit, dus lees snel verder.

De kracht van de natuur

Momenteel is het erg droog in Nederland. Zo droog als in 1976 - het droogste jaar óóit gemeten. In maart en april is slechts de helft van de neerslag gevallen van wat gemiddeld is in deze maanden. En dat neerslagtekort heeft allerlei gevolgen. In Noord-Brabant is het zelfs zó droog, dat op sommige plekken al een onttrekkingsverbod geldt. Boeren mogen daar geen water uit de sloot halen om hun weiland te besproeien. Maar in hoeverre heeft de huidige droogte te maken met een tekort aan melk?

De boer(in) aan het woord

“Op dit moment niets” zegt Janneke van Hoeve de Pippert. De familie Kranendonk boert inmiddels al 4 generaties lang en kent de klappen van de zweep. In gras zitten belangrijke eiwitten, suikers en mineralen die goed zijn voor de melkproductie. Hierdoor krijg je het meeste én de lekkerste melk. “Regen heeft wel degelijk invloed op de groei van het gras”, vertelt Janneke. “Maar ondanks de droogte van de afgelopen jaren zal dit niet direct leiden tot een tekort aan melk. Er zal wel minder geproduceerd worden, maar hier zal je in de supermarkt niets van merken”.

Boer Frits van Hoeve Meijer bevestigt dit. Met zijn 30 jaar ervaring weet Frits te vertellen dat dit tot nu toe altijd goed is gekomen. “Als de droogte het gehele jaar aanhoudt of de maisoogst mislukt, merken we dit wel in de voorraad. Dat betekent dat we in de zomer en herfst sneller door onze wintervoorraad heen gaan. Gelukkig kunnen we veel opvangen door de goede oogst van afgelopen jaar. En als deze voorraad er niet is, kopen we extra krachtvoer in of helpen de boeren elkaar onderling een handje met hun voorraad”.

Feiten of fabels?

Maar waar komt dit bericht nou vandaan? Dat het groeien van gras hand in hand gaat met regen en zonneschijn weten we allemaal. De laatste jaren kennen we droge warme seizoenen en dit beïnvloedt de groei van het gras en andere gewassen - en dus ook het voer van de koeien. Vergelijk dit met jezelf. Jij hebt ook voldoende eten nodig om vol energie te zitten. Dat vervelende hangry-gevoel - en daar wordt niemand blij van. Óók de koeien niet. Daarnaast speelt ook de melkprijs een rol. Op dit moment krijgen boeren geen eerlijke prijs voor hun melk, terwijl zij wel hogere kosten moeten maken. Die hogere kosten zien zij voorbeeld terug in het besproeien van de weilanden tegen de droogte.

Maar geen paniek! Het is niet zo dat we op dit moment moeten vrezen voor lege schappen. Zelfs niet bij aanhoudende droogte de komende maanden. Dus geen reden om die innerlijk-hamsteraar in je los te laten.

Steun onze Nederlandse smaakmakers

Gelukkig kan jij de boeren ook een handje helpen! Koop je producten lokaal. Zo krijgen de boeren een eerlijke prijs en jij écht verse melk. Lekkerder kan je het niet krijgen. Win-win toch?

Zo. Nu weten jullie hoe het écht zit. Want de boer, die vertelt natuurlijk het best. Bij BoerenBed hebben we 6 melkveehouderijen in Nederland waar je niet alleen héél gezellig op vakantie kunt, maar ook nog eens alles over melk kunt leren. Gezellig én leerzaam. Komen jullie ook langs?

Ik kom langs!