DSC 0379 DSC 0379

In geen velden of weilanden te bekennen

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Misschien is het je wel opgevallen: afgelopen maandag waren de weilanden leeg. Het typische Hollandse beeld van koeien in de wei was verdwenen. Als protest tegen de vergunningen om de koe in de wei te laten hielden veel boeren hun koeien binnen met de actie #30MeiKoeUitDeWei. Óók de BoerenBed boeren deden mee met deze actie. Om te laten zien hoe Nederland eruitziet wanneer boeren een vergunning nodig hebben om hun koeien naar buiten te laten gaan. Want wees nou eerlijk: lege weilanden voor de tenthuisjes is wel een stuk minder gezellig toch?

De koe bleef binnen

Oké. Even een stapje terug. Waarom was deze actie nou nodig? Op dit moment hebben melkveehouders een vergunning nodig om hun bedrijf te runnen. Oftewel ze hebben een vergunning nodig om met hun koeien stikstof uit te stoten. Máár deze vergunningen zijn gebaseerd op de stikstof die wordt geproduceerd in de stallen. Dus juridisch gezien is er een volle stal en een leeg weiland. Maar de koeien grazen ook lekker in de buitenlucht.

Daarom hebben milieuorganisaties verschillende rechtszaken aangespannen tegen de provincie Overijssel die onterecht vergunningen had gegeven aan de boeren. De rechter oordeelde dat de milieuorganisaties gelijk hadden. Want het bemesten van het weiland én de koeien in de weilanden laten, zou wel degelijk effect kunnen hebben op de omliggende beschermde gebieden. Dus werden de vergunningen ingetrokken, de provincie moet beter haar onderzoek doen én de regels beter handhaven.

Een aantal feiten op een rij

  1. In 1990 werd er 327 kiloton ammoniak uitgestoten. Nu, 30 jaar later, nog maar 106 kiloton. Dit is een afname van 67%! Dit komt door innovaties in de stal en in de mestopslag. Ook het aantal koeien is sinds 1980 met 25% gedaald. De boeren werken dus zelf ook hard mee aan minder uitstoot.
  2. Stikstof is essentieel voor de voedselkringloop. Één hectare gras gebruikt 325 kg (!) aan stikstof voor de groei van het gras. Waarom is dat belangrijk? Nou, koeien eten dit gras en zetten de stikstof die daarin zit weer om in eiwitten. In deze eiwitten zitten aminozuren die je gebruikt worden voor het maken van de melk. Die aminozuren zijn belangrijk voor ons, want ons lichaam kan dit niet aanmaken. Dus zo creëren koeien en het gras een stikstofcyclus.
  3. Weidegang (= de koeien in de weilanden laten grazen) zorgt voor veel minder stikstof vergeleken met wanneer de koeien op stal blijven. Mest en urine vermengd namelijk in het weiland bijna niet, waardoor er dus minder stikstof in de lucht komt. In de stal daarentegen vermengt het alleen maar. Het lijkt logisch dat de koeien gewoon naar buiten moeten kunnen zónder extra vergunning.

Samen staan we sterk

Je kan je misschien voorstellen dat deze regel het werk voor de boeren heel lastig maakt. Een hoop onnodig papierwerk, voor een regel die niet lijkt te werken. Frustrerend en onnodig. Dus op 30 mei hielden het Wesselink, Volenbeek en de Pippert hun koeien binnen. Ook de commissie Remkes, het ministerie van LNV en de provincies hebben aangegeven dat koeien gewoon de wei in moeten kunnen, zónder een vergunning. Weidegang zou moet júíst beloond en gestimuleerd moeten worden. Daarom was het voor onze boeren ook belangrijk om mee te doen aan deze actie om bewustzijn te creëren, zoals jullie misschien wel hebben gezien op hun social media kanalen.

Meer of minder koeien in de wei?

Het is inderdaad een vreemde discussie. In de wei wordt minder stikstof geproduceerd, maar toch dreigt er een regel te komen dat hiervoor een vergunning moet worden aangevraagd. Niemand lijkt te weten hoe je het stikstofprobleem nou eigenlijk écht moet regelen. Het enige wat we wél weten is dat koeien in de wei laten grazen niet slecht is. Dus hopelijk mogen we nog lang genieten van dat typische Hollandse beeld van koeien in de wei, samen met jou!

De boeren kunnen het zelf nóg veel beter vertellen tijdens je verblijf op de boerderij. BoerenBed heeft 6 melkveehouderijen waar je véél meer kan leren over het leven van de boer en zijn koeien. Dus tot snel!

Ik wil koeien voor mijn tenthuisje!