Boerenbed 0120 Boerenbed 0120

Even schermloos leven

Bekijk meer

yellow background
>
yellow background

Digitale geluksstofjes

Vierendertig dagen per jaar. Oftewel twee uur en een kwartier per dag. Zo lang zitten we volgens recent onderzoek gemiddeld op onze telefoons. En wat dat stimuleert? Het geluksstofje dopamine dat we zelf steeds aanmaken, elke keer als we weer nieuwe notificaties krijgen. En hoewel geluksstofjes leuk klinken, blijft het daar helaas niet bij.

Uitgeput aan het einde van dag?

Hoe vaak hoor je tegenwoordig om je heen dat iemand aan het einde van de dag moe en uitgeput is? Dat is eigenlijk niet zo vreemd, want als je net als je telefoon de hele dag aan staat, dan laad je zelf nooit op. Al die prikkels kosten heel veel energie. En die energie kun je vervolgens niet aan andere dingen besteden.

Disconnecten, gezond?

Je hoort het steeds vaker; een digital detox of even disconnecten. Maar wat levert dat nou eigenlijk op? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je creatiever wordt, meer energie over hebt en beter slaapt. Daarnaast ervaar je minder stress en kun je helderder denken. Maar los van alle onderzoekjes en cijfers, zorgt het voor een speciaal gevoel. Een ervaring waar je van te voren misschien kritisch over bent, maar die écht iets met je doet.

Het BoerenBed gevoel

We proberen het nieuwe BoerenBed-gasten wel eens uit te leggen. Met zinnen zoals: écht tijd voor elkaar en voor jezelf, genieten van de kleine dingen, spelletjes spelen bij kaarslicht of samen sterren kijken voor ons Tenthuisje in plaats van op Instagram. Maar eigenlijk kunnen we het in woorden niet goed vertellen. Wat we wel weten, is dat 43% van onze gasten weer terugkomt om dit gevoel weer te ervaren.

Kom jij dit seizoen langs?

We snappen dat je na het lezen van dit verhaal niet kan wachten om óók langs te komen. Nou is het wel zo, dat we nog eventjes gesloten zijn. Vanaf 1 april - écht waar! - zijn we weer geopend, maar in de tussentijd helpen we je graag op weg met een paar tips voor thuis.

1. Schakel je notificaties uit, of zet je telefoon op ‘focus’. Dat voorkomt in ieder geval de continue stroom aan prikkels.

2. Plan mobiel-vrije uren. Wil je op zondagochtend even alle aandacht besteden aan je gezin? Zorg dat je mobiel niet in de buurt is. Je zult zien dat je meer ontspannen én gezelliger bent.

3. Creëer een patroon. Als je wakker wordt, bijvoorbeeld. In plaats van direct je telefoon te pakken, ga je eerst rustig ontbijt maken en kijk je pas na het ontbijten naar je schermpje.

Boek een schermvrije vakantie

PS: zorg alleen wel dat je in de komende week ergens een kort scherm-momentje vindt om je favoriete data te boeken, want anders ben je misschien te laat. Tot snel!